Vajda János: Zrínyi – kantáta ősbemutató

Vajda János: Zrínyi című kantátájának 2016. október 11-ibemutató hangversenye alkalmával interjút adott a Bartók Rádiónak az est karmestere, Strausz Kálmán.

Vajda János: Zrínyi című kantátájának 2016. október 11-ibemutató hangversenye alkalmával interjút adott a Bartók Rádiónak az est karmestere, Strausz Kálmán. A kantáta a Honvéd Férfikar és a Zrínyi 1566 Emlékbizottság felkérésére született meg a szigetvári csata 450. évfordulója alkalmából.

Mennyire ritkaság a szigetvári hős, Zrínyi Miklós személyével kapcsolatos zeneművet találni?

Nem is olyan ritka, mint gondolnánk. Végeztem egy kis kutatást, és rábukkantam jó néhány, érdeklődésre számot tartó zeneműre. A mi hangversenyünkön is elhangzik Dohnányi Ernő: Zrínyi nyitánya, melyet 19 évesen, a 350. évforduló alkalmából egy pályázatra írt, és meg is nyerte vele a 2000 koronás pályadíjat. Farkas Ferenc is írt egy oratóriumot a 400. évfordulóra, amely egyszer hangzott el, Szigetváron, egy sátorban, Ferencsik János vezénylésével.

Érdekes lenne újból hallani!

Igen, már tárgyalunk róla a Zrínyi 1566 Emlékbizottság vezetőjével, dr. Hóvári Jánossal az előadásáról, mert ennek a koncertnek a kereteit meghaladná.

Kik lesznek a bemutató hangverseny közreműködői?

A Vajda-kantáta szólistája Fekete Attila, Kodály: Zrínyi szózatának szólistája: Szegedi Csaba. Emellett versekkel és Budina Sámuel kortárs históriájából vett idézetekkel is szeretnénk nagyobb betekintést adni arról a korról, és gazdagítani a képet a szigetvári hős Zrínyi Miklósról két színész Kiss Emma és Oberfrank Pál segítségével.
(szerkesztett változat)

2016. október 10.

Zenei ismeretterjesztő program a Honvéd Férfikar művészeivel

Zenei ismeretterjesztő program a Honvéd Férfikar művészeivel

Interaktív énekóráikon minden korosztálynak – az ismeretek mellett - élményt igyekszik átadni. A...

tovább
Búcsú Párkai István ''Tanár úrtól''

Búcsú Párkai István ''Tanár úrtól''

A ''Tanár Úr''-ral az 1990-es évek közepén találkozott először a Honvéd Férfikar, Liszt Ferenc "A négy...

tovább