Búcsú Párkai István ''Tanár úrtól''

A ''Tanár Úr''-ral az 1990-es évek közepén találkozott először a Honvéd Férfikar, Liszt Ferenc "A négy elem" c. művének ősbemutatója, majd lemezfelvétele kapcsán.

A "Tanár Úr"-ral az 1990-es évek közepén találkozott először a Honvéd Férfikar, Liszt Ferenc "A négy elem" c. művének ősbemutatója, majd lemezfelvétele kapcsán.
A mű addig még nyomtatásban nem jelent meg, mivel a lelkes Liszt–tanítvány, August Conradi által meghangszerelt változatot a mester nem látta el saját kézjegyével, így a kiadók sem tekintették azt a szerző által elfogadott műnek.
A darabot később P. Eckhardt Mária – Párkai István korábbi felesége – kutatta fel a weimari Goethe–Schiller Archiv-ban.
Miután Tanár Úrhoz eljutott e kézirat, első gondolata volt, hogy a Honvéd Férfikart és akkori karnagyát, Tóth Andrást megkeresse a művel.

Párkai István fáradhatatlan szorgalommal kutatta és tanította be az alkotást. Zongorán Erdélyi László működött közre, olyan nehéz zongorakíséret interpretálásával, amely a transzcendens etűdök világába emelte a darabot. A több hetes betanulási időszak alatt megismerkedhettünk Tanár Úr egyedülálló tudásával, kivételes zeneiségével és kedves, türelmes – ám olykor kellően és megalapozottan szigorú – személyiségével.

Emléke örökké szívünkben él!

2023. március 23.