GYIK

Gyakran ismételt kérdések

A Honvéd Férfikar katonákból áll?

Nem, a Honvéd Férfikar nem katonakórus, bár többek között, a Honvédelmi Minisztérium is támogatja. Civil énekesek alkotják, több, mint negyvenen. A ‘Honvéd Férfikar’ név a múlt emléke, melyet büszkén vall magáénak az intézmény. Az eredetileg a Honvéd Központi Művészegyüttes kórusa néven, 1949-ben megalakított férfikar a rendszerváltás után vette fel jelenlegi nevét, tagjai azonban nem katonák, hanem hivatásos énekművészek.

Miért maradt meg a „Honvéd” név?

A Honvéd Férfikar életében és művészi munkájában is nagy szerepe van a tradícióknak és a folytatólagosságnak. Fennállásának több, mint hét évtizede alatt vívta ki azt a hazai és nemzetközi elismertséget, és érte el azt a kimagasló szakmai szintet, ami a jelenkori kórus sajátja. A név megőrzésével is jelzi, hogy büszkén vallja magát a korábbi generációk, a nagy elődök utódjának, és munkájában a magas művészi nívó megőrzésére, szellemiségének tovább örökítésére törekszik.

Mit jelent az, hogy „professzionális férfikar”

Ez azt jelenti, hogy a Honvéd Férfikar tagjai hivatásos énekművészek, a Honvéd Férfikarban való éneklés pedig a főfoglalkozásuk. További különlegessége, hogy világszerte is igen kevés, ekkora létszámmal rendelkező hivatásos férfikart találunk. Európában hazánkon kívül Észtországban és Oroszországban van ilyen művészi intézmény.

Hogyan dolgozik a mindennapokban a Honvéd Férfikar?

Egy hivatásos kórus fő feladata kettős: egyfelől a (Honvéd Férfikar esetében igen jelentős) repertoár folyamatos frissítése, másfelől pedig az új feladatok végrehajtása, az új műsorok, operák, oratorikus, crossover és egyéb művek betanulása. Délelőtti és délutáni szólam- és összpróbák, hétköznapi és hétvégi előadások, különböző saját szervezésű hangversenyek, bérletelőadások valamint protokolláris rendezvényeken való megjelenés is a napi munka részét képezi.

Melyek a Honvéd Férfikar protokolláris megjelenései?

Ezek azok a műsorok, melyekkel a Honvéd Férfikar különböző állami, valamint a támogató minisztériumok által szervezett ünnepségeken jelenik meg, művészi programjával emelve a rendezvény vagy állami szintű esemény színvonalát. Ezen megjelenések a nagyközönség számára általában nem nyitottak, nem megtekinthetők.

Kik voltak a Honvéd Férfikar karnagyai?

Vass Lajos, Maklári József, Kis István, Pődör Béla, Zámbó István, Tóth András, Pálinkás Péter, Drucker Péter, Strausz Kálmán.

Hol próbál a Honvéd Férfikar?

A Honvéd Férfikar próbatermei, illetve székhelye a 1087. Budapest, Kerepesi út 29/b, ‘A’ épület első emeletén találhatók. Ha az általános munkarend szerint próbál a Honvéd Férfikar, akkor a napi munkavégzés itt zajlik.

Hol hallható a leggyakrabban a Honvéd Férfikar?

A Honvéd Férfikar minden évben önálló hangversenyekkel áll a közönség elé, valamint immár hagyományos résztvevője a Magyar Állami Operaház, az Erkel Színház, a Nemzeti Színház produkcióinak. Az évi rendes bérletsorozat helyszíne a Pesti Vigadó. Emellett a Férfikar a legrangosabb zenei fesztiválok, zeneünnepeknek is rendszeres szereplője, úgy a legnagyobb szabadtéri színpadokon, mint a Zeneakadémián, vagy a Művészetek Palotájában.

Mely országokban turnézott a Honvéd Férfikar?

A Honvéd Férfikar az együttesi kereteken belül eddig több, mint 50 országban vendégszerepelt, négy kontinensen, az előadásszám pedig lassan eléri a harmincezret.

Milyen felkéréseknek tesz eleget a Honvéd Férfikar?

A skála sokszínű, szinte felsorolhatatlan a különféle rendezvények, előadások, hangversenyek sora. Operaházak, színházak, hazai és nemzetközi fesztiválok, városnapok, iskolák zenei rendezvényei egyaránt szerepelnek a palettán. Az ‘interaktív énekórák” sorozat az általános – és középiskolák termeibe is elviszi a komolyzenét, eddig közel tízezer gyermekhez.

Milyen díjakkal ismerték el eddig a Honvéd Férfikar tevékenységét?

A Honvéd Férfikar elnyerte a Prima Primissima díjat, a Bartók-Pásztory díjat, a Magyar Örökség díjat pedig kétszeresen: egyszer a Honvéd együttes részeként, majd 2013-ban önállóan is. Megkapta továbbá a nívós Academie Charles Cros Grand Prix du Disque elismerést is.

Hogyan léphetek kapcsolatba a Honvéd Férfikarral?

Levélben: Honvéd Férfikar, 1087 Budapest, Kerepesi út 29/b.
Email-ben: ferfikar@honvedart.hu
Facebook-oldalunkon: facebook.com/hferfikar

Hogyan értesülhetek a Honvéd Férfikar eseményeiről?

Ennek több módja is van. A Férfikar honlapján folyamatosan megtalálhatóak a legfrissebb információk, csakúgy, mint a közösségi oldalainkon. Amennyiben pedig közvetlenül szeretne értesülni a Honvéd Férfikar hangversenyeiről, színházi közreműködéseiről, valamint egyéb újdonságokról a házunk tájáról, feliratkozhat hírlevelünkre.

Hogyan tudok jegyet, illetve bérletet vásárolni?

Bérlet- és jegyigényeket a saját szervezésű produkciókra az események helyszínén mindig árusítunk. Amennyiben azonban biztosra szeretne menni, kérjük, írja meg jegy- vagy bérletigényét a ferfikar@honvedart.hu mail címre!

Hogyan jelentkezhetek meghallgatásra?

A Honvéd Férfikar rendszeresen tart próbaénekléseket, azonban nem kizárólag előre meghirdetett időpontokban, hanem a jelentkezések függvényében is. A jelentkezőket kérjük, hogy jelezzék jelentkezési szándékukat, emailben, egy szakmai önéletrajz kíséretében! A meghallgatások időpontjáról minden aspiránst értesíteni fogunk.