Koncertfilm az I. világháború centenáriumára

2020. március 15-én, az Uránia Nemzeti Filmszínházban lesz a díszbemutatója annak a koncertfilmnek, amelynek rögzítése 2019. november 30-án és december 1-jén zajlott a gödöllői Királyi Kastélyban.

Strausz Kálmán karigazgató kezdeményezésére öt magyar zeneszerző komponált egy-egy zeneművet az első világháború 100. évfordulójára. Ezen az öt, nagyformátumú zeneművön kívül más, kortárs komolyzenei alkotás nem készült a "Nagy Háború" emlékére.

A művek ősbemutatója 2015. novemberében volt a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében. Csemiczky Miklós: De Profundis, Gyöngyösi Levente: Katonasirató, Orbán György: Versus Psalmi, Selmeczi György: Te Deum 1914, Vajda János: Memento 1914. c. művének filmfelvételén a Honvéd Férfikar mellett a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, valamint szólistaként Miksch AdriennBernáth-Kersák Edina, Bolya-Pap Nikoletta, Busa Gabriella, Stefanik Márta, Kiss Borbála működik közre, Strausz Kálmán vezényletével.

A filmben emellett a Nagy Háború néhány helyszínén - Doberdón és a Przemysl erődrendszerben - felvett vers- és prózarészletek szerepelnek Kiss Emma és Oberfrank Pál színművész előadásában, valamint eredeti filmfelvételek és fotók láthatók. A rögzítést és az utómunkálatokat a DelbeauFilm végezte.

2019. december 03.

Zenei ismeretterjesztő program a Honvéd Férfikar művészeivel

Zenei ismeretterjesztő program a Honvéd Férfikar művészeivel

Interaktív énekóráikon minden korosztálynak – az ismeretek mellett - élményt igyekszik átadni. A...

tovább
Búcsú Párkai István ''Tanár úrtól''

Búcsú Párkai István ''Tanár úrtól''

A ''Tanár Úr''-ral az 1990-es évek közepén találkozott először a Honvéd Férfikar, Liszt Ferenc "A négy...

tovább