Új Bartók lemez

Befejeződött a Honvéd Férfikar új Bartók-lemezének rögzítése.

Befejeződött a Honvéd Férfikar új Bartók-lemezének rögzítése. Az énekkar Bartók Béla férfikari műveit vette CD-re Strausz Kálmán vezényletével. A "Négy régi magyar népdal", a "Székely népdalok", a "Tót népdalok", az "Elmúlt időkből" és az "Est" című kórusdarabokat tartalmazó lemez a kórus december 7-i, lemezbemutató hangversenyére készül el.

Strausz Kálmánt, az énekkar karnagyát a lemezkészítés kihívásairól kérdeztük:

„Bartók férfikari kórusdarabjai rendkívüli igényességgel íródtak, ezért néha szinte megoldhatatlanul nehéz feladat elé állítják az előadókat. Nem is próbálkoznak sokan vele, mert előadásuk, vagy lemezre rögzítésük igen aprólékos munkát kíván. Mi is megküzdöttünk például az Elmúlt időkből harmadik tételével, ahol a ritmika, az intonáció még bartóki mértékkel mérve is komplikált. Vagy a Székely népdalok, amelyben olykor hat szólamban kell a tiszta intonációt és a parlando–rubato előadásmódot megvalósítani.

Bartók férfikari kompozíciói ritkán hallhatók hangversenyen, ezért bízom benne, hogy közönségünk elégedett lesz 2016. december 7-én 19 órakor kezdődő koncertünkkel a Magyar Tudományos Akadémián, ahol bemutatjuk most elkészült hanglemezünk műsorát.

2016. október 03.

Zenei ismeretterjesztő program a Honvéd Férfikar művészeivel

Zenei ismeretterjesztő program a Honvéd Férfikar művészeivel

Interaktív énekóráikon minden korosztálynak – az ismeretek mellett - élményt igyekszik átadni. A...

tovább
Búcsú Párkai István ''Tanár úrtól''

Búcsú Párkai István ''Tanár úrtól''

A ''Tanár Úr''-ral az 1990-es évek közepén találkozott először a Honvéd Férfikar, Liszt Ferenc "A négy...

tovább