Honvéd mesterkurzus: jövőre folytatjuk!

Október  8–11. között zajlott le a Honvéd Férfikar első mesteriskolája, melyen a jelentkező fiatal karnagyok Bartók, Kodály, Liszt, Brahms férfikari műveit vezényelve gyakorlatot szerezhettek egy profi énekkarral folyó munkában. A hat fiatal karnagy elmondta, hogy milyen jó lehetőség volt számukra a mesteriskola, mert sokat vezényelhettek, és jutott elég idő a műhelymunkára is.

Hogyan értékeli a közös munkát Strausz Kálmán, a Honvéd Férfikar vezetője?

Örülök, hogy éltek a fiatalok a mesteriskola kínálta lehetőséggel. Mindannyiukkal jól tudtunk együttműködni. Különösen tetszett, ha egyéni elképzeléssel álltak elő egy-egy kórusmű megformálásánál, mert azzal lehet igazán mit kezdeni – még akkor is, ha az én felfogásom más az adott műről. Mind a hat fiatalnál éreztem, hogy komolyan veszik a feladatot, és sokat gondolkodtak a darabokon. 

Mennyit lehet fejlődni egy párnapos mesterkurzuson?

Nagyon sokat. Rengeteg időt kaptak önálló vezénylésre. Napi kétszer három órában a kórussal dolgoztak, és minden nap kétórás "vezénylésgyakorlat óra" is volt, ahol kialakíthatták, gyakorolhatták a saját egyéniségüknek megfelelő gesztusrendszert.  Lehetőségük volt az arányos tempók kidolgozására, a helyes dinamika és az énekkarral való munka végiggondolására. 

Hogyan fogadta az énekkar a fiatal karnagyokat?

Az énekkarnak nehéz dolga volt, de nagyon jól vették az akadályt, azt, hogy két-háromféleképp is el kell énekelni az adott darabot, mindenkinek a „kezére”, ahogy vezényli, és nem úgy, ahogy ők megszokták. Ez nagy koncentrációt igényelt tőlük, de nagyon sokat tudtak segíteni vele a tanulásban a fiataloknak.

Tehát sikeres volt a kurzus. Lesz folytatása?

Igen, mindenképpen. Zárásként házikoncerten vezényelt minden mesteriskolásunk, és kiforrott, szép produkciót mutattak be. A mesteriskolát jövőre is meghirdetjük, és az énekkar szavazatai alapján három fiatal művészt, Szarka Tamást, Szűcs Magdalénát és Tóth-Bartók Dánielt meghívtunk egy koncertre, ahol a nagyközönség előtt is bizonyíthatják tehetségüket.

2019. október 17.

Zenei ismeretterjesztő program a Honvéd Férfikar művészeivel

Zenei ismeretterjesztő program a Honvéd Férfikar művészeivel

Interaktív énekóráikon minden korosztálynak – az ismeretek mellett - élményt igyekszik átadni. A...

tovább
Búcsú Párkai István ''Tanár úrtól''

Búcsú Párkai István ''Tanár úrtól''

A ''Tanár Úr''-ral az 1990-es évek közepén találkozott először a Honvéd Férfikar, Liszt Ferenc "A négy...

tovább