Szakrális zene és crossover találkozása: Duke Ellington-hangverseny

Koncerbeszámoló

Szakrális zene és crossover találkozása: Duke Ellington-hangverseny

A dzsesszrajongók és a crossover műfaj szerelmesei teltházzal és lelkes ünnepléssel fogadták a Honvéd Férfikar és a Budapest Jazz Orchestra Duke Ellington: Sacred Concert hangversenyét 2017. április 28-án a Magyar Tudományos Akadémián. A szólókat Sipos Marianna énekművész énekelte, a karmester Riederauer Richárd volt.

Duke Ellington a dzsessz szakirodalom szerint a legkiemelkedőbb dzsessz-zenészek egyike, a műfaj történetének sokak szerint legjelentősebb zeneszerzője, zongoravirtuóza, hangszerelője volt. Életében tizenegy, halála után további két Grammy-díjat kapott. Grammy életműdíjas, több szerzeménye került a Grammy halhatatlanjai közé.

A zeneszerző az általa játszott zenét inkább "amerikainak" vagy "műfajon kívülinek" nevezte, mint dzsessznek, a Sacred Concertet pedig pályafutása egyik legfontosabb művének tartotta. A mű az amerikai kontinens sajátos szakrális zenei világának széles panorámáját mutatja be. A zeneszerző életében háromféle tételvariációval szólalt meg a Sacred Concert; a Honvéd Férfikar hangversenyén az 1968-ban, New Yorkban megrendezett koncert zenei anyaga volt hallható.

Különösen szerencsésnek mondható a hangverseny három előadói "egységének" együttműködése, mert a férfikar, a zenekar és a szólista azonos művészi felfogással nyúlt a zenei anyag előadásához. Előadásukat magas szintű zenei tudás, rendkívül pontos és plasztikus megformálás, és a dzsessz műfajtól elvárt könnyed, "laza" előadásmód harmonikus ötvözése jellemezte.

Így a koncert kivételes művészi ízléssel és arányérzékkel formálódott egységes egésszé.

S.A.

2017. május 01.

Zenei ismeretterjesztő program a Honvéd Férfikar művészeivel

Zenei ismeretterjesztő program a Honvéd Férfikar művészeivel

Interaktív énekóráikon minden korosztálynak – az ismeretek mellett - élményt igyekszik átadni. A...

tovább
Búcsú Párkai István ''Tanár úrtól''

Búcsú Párkai István ''Tanár úrtól''

A ''Tanár Úr''-ral az 1990-es évek közepén találkozott először a Honvéd Férfikar, Liszt Ferenc "A négy...

tovább