Kodály hangversenyek és vezénylő államtitkár

A közönséget is megénekeltette a Honvéd Férfikar bérleti hangversenysorozatának első koncertjén, melyre Kodály és a népzene címmel október 27-én került sor, az MTA dísztermében.

A közönséget is megénekeltette a Honvéd Férfikar bérleti hangversenysorozatának első koncertjén, melyre Kodály és a népzene címmel október 27-én került sor, az MTA dísztermében. A publikum örömmel csatlakozott a Toborzó ("A jó lovas katonának") megszólaltatásában a férfikarhoz (bár a tudósító csak a szájak mozgását rögzítheti, mert a kórus elsöprő hangereje mellett hasztalan próbálkozott akár csak saját hangjának meghallásával is, hiába énekelt egy emberöltőn át szintén kórusban). A Mester szellemét megidéző közös énekléshez vérpezsdítő zenekari kíséretet a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Zenekara biztosított.

A kodályi népdalgyűjtés- és feldolgozás témájára felfűzött hangverseny – melyen az MNTE zenekara mellett Tarkó Tamás (trombita) és Nagy Sebestyén (dob)i s közreműködött – nemcsak földrajzilag járta be a magyar népzene tájegységeit Felvidéktől Székelyföldig, hanem bemutatta a népdalok legfőbb típusait is, Strausz Kálmánnak, a férfikar vezetőjének ismertetőivel.

A zenekar előadásában hallhattunk Kodály gyűjtéséből felvidéki dallamokat, székely népzene csokrot, és a Páva-variációkat (ez az ún. régi stílusú magyar népdalok egyik őstípusa). Az énekkar az egyszerű népdalfeldolgozások bemutatásától haladt a bonyolult, nagyobb hangterjedelmet, és nehezebb dinamikai megoldásokat kívánó művek felé a Csikótól a Karádi nótákig. Felcsendültek olyan vallási témájú Kodály-művek is, amelyek szintén népi ihletésűek: a Jelenti magát Jézus, az Ének Szent István királyhoz, és az akár slágernek tekinthető, rendkívül népszerű Esti dal is. A műveket Riederauer Richárd és Strausz Kálmán vezényelte. Szólót énekelt: Bánki Mátyás, Boros Tibor, Decsi András, Gaál Csaba.

A közönség, amely a kitűnő zenei formában éneklő kórus mellett érezhetően szívesen hallgatja az emelt szintű zene- és kultúrtörténeti kurzusnak is beillő ismertetőket, meghívást kapott a Honvéd Férfikar következő, december 8-i hangversenyére, szintén az MTA dísztermébe.

A december 8-án 19 órakor kezdődő koncert Kodály és a költészet kapcsolatát mutatja be. A hangversenyen dr. Hoppál Péter államtitkár is vezényli majd az énekkart.

2017. október 29.

Zenei ismeretterjesztő program a Honvéd Férfikar művészeivel

Zenei ismeretterjesztő program a Honvéd Férfikar művészeivel

Interaktív énekóráikon minden korosztálynak – az ismeretek mellett - élményt igyekszik átadni. A...

tovább
Búcsú Párkai István ''Tanár úrtól''

Búcsú Párkai István ''Tanár úrtól''

A ''Tanár Úr''-ral az 1990-es évek közepén találkozott először a Honvéd Férfikar, Liszt Ferenc "A négy...

tovább