Három karrier egy életpályában

Augusztus 20-a alkalmából Magyar Bronz Érdemkereszt kitüntetést kapott Frech Zoltán, a Honvéd Férfikar énekművésze.


Mióta énekel a férfikarban?

1992 óta. Ebben az évben diplomáztam Debrecenben, magánének szakon. Ez az első munkahelyem. 24 évesen kerültem be a kórusba, remek szakmai irányítás alá. Gyorsan megtanultam a férfikari repertoárt. A hangképzést a legendás Bikfalvi Júlia tartotta, akinek az operastúdiójában is elkezdtem dolgozni. 

Melyek a legkedvesebb művei?

Cherubini: Requiemje és Sztravinszkij: Oedipus rex c. darabja. De nagyon szeretem Liszt Ferenc: A négy elem c. kantátáját, amelynek műfordítását is elkészíthettem, és nagy öröm volt számomra, hogy ez el is hangzott egyik hangversenyünkön az MTA dísztermében. Ugyanakkor szívesen énekelem a crossover repertoárunk darabjait is. 

A crossover művek adták az ötletet a négytagú, kamara – énekegyüttes létrehozásához?

Igen, 1995-ben hoztuk létre a Four Fathers énekegyüttest, amellyel húsz éve, 1999 óta változatlan felállásban énekelünk. 

Milyen műsorral lépnek fel?

Amilyet a közönség igényel. Van gregoriántól a rock and rollig ívelő műsorunk, van komolyabb, vagy vidámabb hangvételű koncertünk. Az évek során írtak a zeneszerzők kifejezetten a mi számunkra is műveket, akár a Honvéd Férfikarra, akár a Four Fathersra gondolunk. Úgy látom, növekszik a közönség igénye a jó koncertekre, több pénzt tudnak áldozni a kultúrára, ez örvendetes jelenség. 


Frech Zoltán neve színházi plakátokról is sokaknak ismerős.

Mielőtt felvettek Debrecenbe, a Nemzeti Stúdiójában tanultam prózai színésznek, és ez a szerelem is megmaradt. Már a Honvéd Együttes színészgárdájával is felléptem, jelenleg pedig a Turay Ida Társulattal dolgozom, olyan sikeres darabokban játszom, mint a Hyppolit (címszerep) vagy az Amerikai legenda, amely Elvis Presley-ről szól. Ezt a szerepet nekem írta a tehetséges írónő, Topolcsányi Laura.

Három karriernek is elég ez az életpálya. Ha csak egy maradhatna, melyiket választaná?

Olyan ez, mintha három gyermekem közül kellene egyet mondanom. Nem tudok választani. A színészi munkában olyan nagyságok adtak példamutatást, mint Bessenyei Ferenc, Sinkovits Imre vagy Agárdi Gábor. A Honvéd Férfikartól tartást, emberséget, helytállást tanultam, a Four Fathers-szel a szóló színpadi jelenlét felelősségét sajátítottam el. Egyik nélkül se lehetne teljes az életem.

2019. augusztus 12.

Zenei ismeretterjesztő program a Honvéd Férfikar művészeivel

Zenei ismeretterjesztő program a Honvéd Férfikar művészeivel

Interaktív énekóráikon minden korosztálynak – az ismeretek mellett - élményt igyekszik átadni. A...

tovább
Búcsú Párkai István ''Tanár úrtól''

Búcsú Párkai István ''Tanár úrtól''

A ''Tanár Úr''-ral az 1990-es évek közepén találkozott először a Honvéd Férfikar, Liszt Ferenc "A négy...

tovább