Hangverseny a Pesti srácok emlékére

Ünnepi hangversennyel köszöntötte az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulóját a Honvéd Férfikar október 17-én.

Ünnepi hangversennyel köszöntötte az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulóját a Honvéd Férfikar október 17-én. A Magyar Tudományos Akadémia dísztermében megtartott, a Pesti srácok és 56 hősei emlékének szentelt koncert egyúttal a férfikar 2016-17-es hangversenybérletének első előadása is volt. A férfikar Liszt Ferenc és Kodály Zoltán művei mellett kortárs magyar zeneszerzők, Gyöngyösi Levente, Orbán György és Vajda János, valamint Kurt Weil népszerű műveivel idézte meg a hatvan évvel ezelőtti szabadságharc küzdelmeit.

A műsor Liszt: De profundis-ával vette kezdetét: a kommunizmus reménytelenségének mélyéről Istenhez segítségért fohászkodó emberi lélek hangján szólalt meg, majd Kurt Weil Berlini requiemének gyászhangjain keresztül emelkedett egyre magasabbra. Orbán György Daemonja az ötvenes évek démoni üldözöttségét jelenítette meg, melyre Gyöngyösi Levente : Istenkép c. művének Pesti srácok tétele, és Kodály Zoltán: Gesang der Ungarn – A magyarok éneke adott feleletet. A szabadságharc kivívta diadal és remény íve Vajda János: 1914 – Miatyánk, és Orbán György: Mundi renovatio c. műveivel tört egyre magasabbra. Ezek után Kodály Zoltánnak a férfikar számára az évben írt Nemzeti dala hangzott el, amelyet 1956. szeptember 6-án – egyfajta tüntetésként – többször is elő kellett adni a Nemzeti Múzeum előtt összegyűlt hatalmas tömegnek. A koncert végén a közönség elvárása által már-már kötelezőnek nevezhető Huszt és a Hazám, hazám csendült fel a hazaszeretet soha el nem múló, gyönyörű hitvallásaként.

A hangversenyen Strausz Kálmán és Riederauer Richárd vezényelt.
Közreműködött: Gaál Csaba (ének), Nagy László Adrián (orgona, zongora), Kiss Emma (próza).

2016. október 22.

Zenei ismeretterjesztő program a Honvéd Férfikar művészeivel

Zenei ismeretterjesztő program a Honvéd Férfikar művészeivel

Interaktív énekóráikon minden korosztálynak – az ismeretek mellett - élményt igyekszik átadni. A...

tovább
Búcsú Párkai István ''Tanár úrtól''

Búcsú Párkai István ''Tanár úrtól''

A ''Tanár Úr''-ral az 1990-es évek közepén találkozott először a Honvéd Férfikar, Liszt Ferenc "A négy...

tovább