Bartók lemezbemutató az MTA-n december 7-én

Bartók Béla férfikari műveinek lemezbemutató hangversenye lesz 2016. december 7-én 19 órai kezdettel a Magyar Tudományos Akadémián.

Bartók Béla férfikari műveinek lemezbemutató hangversenye lesz 2016. december 7-én 19 órai kezdettel a Magyar Tudományos Akadémián. A Honvéd Férfikar Strausz Kálmán Liszt-díjas karnagy vezetésével 2016. szeptemberében rögzített a műveket.  A bemutató hangversenyen a művek elhangzási sorrendje: Est, Négy régi magyar népdal, Tót népdalok, Székely népdalok, Elmúlt időkből.

Strausz Kálmán Bartók férfikari kórusdarabjairól szólva elmondta: a művek rendkívüli igényességgel íródtak, ezért néha szinte megoldhatatlanul nehéz feladat elé állítják az előadókat. Nem is próbálkoznak sokan vele, mert előadásuk, vagy lemezre rögzítésük igen aprólékos munkát kíván. "Mi is megküzdöttünk például az Elmúlt időkből harmadik tételével, ahol a ritmika, az intonáció még bartóki mértékkel mérve is komplikált. Vagy a Székely népdalok, amelyben olykor hat szólamban kell a tiszta intonációt és a parlando–rubato előadásmódot megvalósítani. Bartók férfikari kompozíciói ritkán hallhatók hangversenyen, ezért bízom benne, hogy közönségünk elégedett lesz 2016. december 7-én 19 órakor kezdődő koncertünkkel a Magyar Tudományos Akadémián."

2016. november 30.

Zenei ismeretterjesztő program a Honvéd Férfikar művészeivel

Zenei ismeretterjesztő program a Honvéd Férfikar művészeivel

Interaktív énekóráikon minden korosztálynak – az ismeretek mellett - élményt igyekszik átadni. A...

tovább
Búcsú Párkai István ''Tanár úrtól''

Búcsú Párkai István ''Tanár úrtól''

A ''Tanár Úr''-ral az 1990-es évek közepén találkozott először a Honvéd Férfikar, Liszt Ferenc "A négy...

tovább