Bartók férfikari műveinek titkai

A Honvéd Férfikar lemezbemutató hangversennyel tisztelgett Bartók Béla művészete előtt, a zeneszerző születésének 135. évfordulója alkalmából.

A Honvéd Férfikar lemezbemutató hangversennyel tisztelgett Bartók Béla művészete előtt, a zeneszerző születésének 135. évfordulója alkalmából. 2016. december 7-én, a Magyar Tudományos Akadémián megrendezett koncerten Bartók összes férfikarra írt kórusműve elhangzott, Strausz Kámán vezényletével.

A műveket ez év szeptemberében vette lemezre a Honvéd Férfikar, hazánk egyetlen hivatásos férfikórusa. Strausz Kálmán karigazgató elmondta: A férfikar sajátos hangzásvilága mindenképpen indokolttá tette, hogy egy professzionális énekkar is lemezre vegye a kevés Bartók kórusirodalom nagyobbik részét kitevő férfikari műveket.

A hangverseny közönsége őszinte elismeréssel fogadta a Honvéd Férfikar műsorát. A darabok között az est karmestere mesélt a művek keletkezésének körülményeiről, és a zenei megformálás kulisszatitkairól, nehézségeiről. Az elhangzott öt mű: az Est, a Négy régi magyar népdal, Tót népdalok, Székely népdalok, Elmúlt időkből. Különösen nagy sikert aratott az utolsó mű, az Elmúlt időkből, Bartóknak ez a talányos a cappella kantátája, amely hosszúságával (16 perc), és rendkívül bonyolult ritmusvilágával a legnehezebb feladat elé állítja az énekkarokat. Nem is igen vállalkoznak megszólaltatására, ezért a közönség hálásan fogadta a ritka zenei élményt.

A Honvéd Férfikar a Bartók-évad keretében 2016 májusában illetve októberében erdélyi és felvidéki turnén vett részt, hogy interaktív énekórákon és koncerteken adta elő Bartók Béla férfikari műveit a székelyudvarhelyi, marosvásárhelyi, kolozsvári, nagyváradi, valamint a párkányi, komáromi és dunaszerdahelyi kis- és középiskolás fiataloknak.

2016. december 09.

Zenei ismeretterjesztő program a Honvéd Férfikar művészeivel

Zenei ismeretterjesztő program a Honvéd Férfikar művészeivel

Interaktív énekóráikon minden korosztálynak – az ismeretek mellett - élményt igyekszik átadni. A...

tovább
Búcsú Párkai István ''Tanár úrtól''

Búcsú Párkai István ''Tanár úrtól''

A ''Tanár Úr''-ral az 1990-es évek közepén találkozott először a Honvéd Férfikar, Liszt Ferenc "A négy...

tovább