A Pesti srácok Százhalombattán

A Honvéd Férfikar 2017. január 25-i, százhalombattai hangversenyén Pesti srácok című műsorát adta elő a Barátság Kulturális Központ sokszáz főnyi közönségének.

A Honvéd Férfikar 2017. január 25-i, százhalombattai hangversenyén Pesti srácok című műsorát adta elő a Barátság Kulturális Központ sokszáz főnyi közönségének. Ezt a koncertprogramot az 1956-os szabadságharc 60. évfordulója alkalmából válogattuk össze Riederauer Richárddal – mondta el Strausz Kálmán karigazgató. A város kulturális vezetése pedig örömmel adott helyszínt a fellépésnek, hiszen a Magyar Kultúra Napját is méltó módon ünnepli meg az egy kivétellel magyar szerzők műveit bemutató hangverseny.

A válogatás közben szinte magától állt össze a program felfelé szárnyaló íve. Az ötvenes évek kommunizmusának kilátástalanságát Liszt: De profundisa (A mélységből kiáltok) és Orbán György: Daemonja idézi fel; az áldozatokért Kurt Weil: Requiemje, és Vajda János: Miatyánkja imádkozik; a harcokat Gyöngyösi Levente: Istenkép c. művének Pesti srácok tétele, és Kodály Zoltán: Gesang der Ungarn – A magyarok éneke idézi fel.

A közönség különleges empátiával, értő módon fogadta ezt a zeneileg nagyon nehéz műsort – folytatta Strausz Kálmán. Pedig olyan, ritkán hallható kórusműveket is elénekeltünk, mint Kodály Zoltán: Nemzeti dala, melyet 1956-ban, a szabadságharc kitörését megelőző, egyre forróbbá váló hónapjaiban a Honvéd Férfikar számára írt, és amely 56 október elején példátlan sikert aratott a Nemzeti Múzeum előtt tartott hangversenyen. A Gesang (és a Zrínyi szózata is) a szabadságharc bukása után indexre került, nem lehetett előadni. Sőt! A magyarok énekének kottáját Kodály jónak látta elrejteni, melyben éppen Vass Lajos, a férfikar karnagya volt segítségére.

A hangversenyen elhangzott műveket Strausz Kálmán és Lógó Tibor karnagy vezényelte, a szólókat Bodó Levente, Decsi András és Gaál Csaba énekelte. A koncert nagy sikert aratott, és záró műsorszámként a közönség természetesen nagy lelkesedéssel fogadta Erkel Ferenc: Bánk bánjának férfikari változatban elhangzó Hazám, hazám áriáját.

2017. január 28.

Zenei ismeretterjesztő program a Honvéd Férfikar művészeivel

Zenei ismeretterjesztő program a Honvéd Férfikar művészeivel

Interaktív énekóráikon minden korosztálynak – az ismeretek mellett - élményt igyekszik átadni. A...

tovább
Búcsú Párkai István ''Tanár úrtól''

Búcsú Párkai István ''Tanár úrtól''

A ''Tanár Úr''-ral az 1990-es évek közepén találkozott először a Honvéd Férfikar, Liszt Ferenc "A négy...

tovább