Húsvéti áhítat gregoriántól a spirituáléig

A Honvéd Férfikar 2016–17-es évad bérletsorozatának negyedik hangversenyére került sor március 31-én a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében, Gregoriántól a spirituáléig címmel.

A Honvéd Férfikar 2016–17-es évad bérletsorozatának negyedik hangversenyére került sor március 31-én a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében, Gregoriántól a spirituáléig címmel. A teltházas koncerten a az Erkel Ferenc Kamarazenekar működött közre, Strausz Kálmán és Riederauer Richárd vezényletével.

A hangverseny kezdetén közkedvelt gregorián dallamok csendültek fel: elsőként a Szent János himnusz (Ut queant laxis), amely sorainak kezdő szótaga a szolmizáció alapja lett, majd a Pater noster és a Victimae paschali laudes.

A következő művet, Leevi Matedoja De profundis c. alkotását időben talán ezer év is elválasztja a gregorián énekektől, ám a gregorián zenei gondolat jól felismerhető volt a hallgatóság számára. A szólót Katona Tamás énekelte.

A koncerten két magyarországi bemutatót is tartottak. Nino Rota: Tu es Petrus c. motettáját Nagy László Adrián orgonakíséretével mutatta be a Honvéd Férfikar, Arvo Pärt: Wallfahrtslied c. művének első előadásában az Erkel Ferenc Kamarazenekar működött közre (hangversenymester: Lesták Bedő Eszter). Az esten Arvo Pärt De profundis c. műve is elhangzott, ütőhangszereken Varga Zoltán Mihály működött közre.

A kortárs művek között elhangzott Ambroz Copi De Maria Virgine c. művének első tétele, a XX. század francia zenei invencióját pedig Francis Poulenc: Assisi Ferenc 4 rövid imája képviselte. A szólót Varga Tóth Attila énekelte, az imákat Frech’ Zoltán olvasta fel.

A közönség vastapssal fogadta a kortárs amerikai zeneszerző, Randol Alan Bass extatikus hangvételű Gloriáját, és a jól ismert spirituálékat, a Deep rivert és a Soon ah will be done –t, és a hangverseny végén is vastapssal köszönte meg a hangversenyélményt.

2017. április 04.

Riederauer Richárd: ''Beletesszük a szívünket, a hangunkat és minden erőnket''

Riederauer Richárd: ''Beletesszük a szívünket, a hangunkat és minden erőnket''

A világ egyik legnagyobb hivatásos Férfikórusa, a Honvéd Férfikar ad ünnepi koncertet a Várkert Bazárban...

tovább
Külföldi zenei csemegék hazai tálalásban

Külföldi zenei csemegék hazai tálalásban

A Honvéd Férfikar egyedülálló műsorral készül a Budapest Music Centerben 2023. január 28-án tartandó...

tovább
Riederauer Richárd: ''Brahms és Goethe szellemét is megidézi a Honvéd Férfikar''

Riederauer Richárd: ''Brahms és Goethe szellemét is megidézi a Honvéd Férfikar''

Két ritkán hallott Brahms-mű, az Alt-rapszódia és a Rinaldo-kantáta hangzik el március 22-én a Pesti...

tovább