Riederauer Richárd: ''Beletesszük a szívünket, a hangunkat és minden erőnket''

A világ egyik legnagyobb hivatásos Férfikórusa, a Honvéd Férfikar ad ünnepi koncertet a Várkert Bazárban december 2-án. A kórus rajongói szerint jó értelemben lúdbőrözik az ember háta, amikor egyszerre 45 férfi fakad dalra. Riederauer Richárd karigazgató mesélt az adventi fellépések szívet melengető atmoszférájáról, elárulta, jövőre melyik távoli országban szerepel a kórus, de az interjúból az is kiderül, hol működik hozzájuk hasonló, hatalmas dalárda.

Milyen műsort hoztok a Várkert Bazárba?

Színes ünnepi repertoárt állítottunk össze tele exkluzív zenei gyöngyszemmel, a késő reneszánsztól a kortárs szerzeményekig bezárólag csendülnek fel a zeneművek. Elhangzanak lágyabb művek, amelyek meditatív élményt nyújtanak, de erőteljes, energikus darabokat is előadunk majd, rendkívül érzelemgazdag este lesz. A koncerten reflektorfénybe kerül egy-egy szólistánk, lesznek kamarakórussal előadott zeneművek, és természetesen színpadra lép a teljes 45 fős kórus is.

Van esetleg olyan dal, amihez szorosabban kötődsz?

Nem tudok rangsorolni, mert mindig az a kedvencem, amelyikkel éppen dolgozom. Ilyenkor nagyon komolyan elmerülök a műben, megismerem minden részletét és így rendkívül bensőséges viszonyom alakul ki. Ráadásul a zene terén mindenevő vagyok, igyekszem minél több zenei csemegét felfedezni.

A 45 fős Honvéd Férfikar a világ egyik legnagyobb férfikórusa, megalakulásakor még katonák voltak a tagjai. Hogyan változott 1949 óta az összetétele?

Büszkék vagyunk a múltunkra, de katonák már nagyjából a 90-es évek óta nincsenek a karban, kizárólag hivatásos énekművészek alkotják az együttest. Ennek is köszönhető, hogy a zenei arculatunk megújult. A klasszikus kórusművek, oratóriumok és az operák mellett a stílusában könnyedebb hangvételű műsorszámok is fontos részei a programjainknak.

Három éve vezeted a kart, hogyan találtatok "egymásra"?

23 évvel ezelőtt énekesként kezdtem a kórusban. Nem véletlen, hogy ennyi időn át maradtam, mindig azt gondoltam, hogy ez a kórus világviszonylatban is rendkívüli értéket képvisel. Megtiszteltetés számomra, hogy ezt a nagyszerű csapatot vezethetem. A kórus évről évre fejlődik, fennállásunk alatt több, mint 50 országban szerepeltünk, legfrissebb jóhírünk, hogy sok év után úgy tűnik, jövőre újra Kínában koncertezhetünk.

Honvéd Férfikar - fotó: Raffay ZsófiaHonvéd Férfikar - fotó: Raffay Zsófia

Honvéd Férfikar - fotó: Raffay Zsófia

Nehéz egy ekkora kart vezetni?

Komplex feladat, nem a koncerteken való dirigálás a nehéz, hanem sokkal inkább az odáig vezető út, a felkészülések koordinálása, az évad megtervezése. Öröm, hogy egyre keresettebbek vagyunk, szerencsére mindenki elkötelezett abban, hogy elérjük a közös céljainkat. "Hang, szív, erő" a mottónk, és mi hiszünk is ebben. A közös munkába beletesszük a szívünket, a hangunkat és minden erőnket.

Létezik a világon hasonló férfikar?

Igen, az Észt Nemzeti Férfikar, pár fővel nagyobbak nálunk. Jövőre velünk együtt jubilálnak, ők a 80., mi pedig a 75. születésnapunkat fogjuk ünnepelni. Követjük egymás munkásságát, bízom benne, hogy szorosabb együttműködés is létrejöhet köztünk.

Munkával ünneplitek az adventi időszakot?

Mi tagadás, régóta ez az évadunk legaktívabb időszaka, Budapesten és vidéken is fellépünk. Az ünnep nagyon hálás téma, hiszen az ehhez kapcsolódó műsorunk olyan karakterű művekből áll, amelyek a lehető legjobb érzéseket váltják ki a hallgatóságból. Ezek a fellépéseink mindig felemelőek, ami a repertoáron kívül a közönségünknek köszönhető, annak a várakozásteli lelkiállapotnak, ahogy a koncertre érkezik. A nézők és a kórus lelke összeér már az első hang felcsendülése előtt, így egészen különleges érzés kiállni énekelni. Biztos vagyok benne, hogy ezt a csodát a Várkert Bazárban is át fogjuk élni, várjuk már!

Forrás: papageno.hu

2023. november 21.

Külföldi zenei csemegék hazai tálalásban

Külföldi zenei csemegék hazai tálalásban

A Honvéd Férfikar egyedülálló műsorral készül a Budapest Music Centerben 2023. január 28-án tartandó...

tovább
Riederauer Richárd: ''Brahms és Goethe szellemét is megidézi a Honvéd Férfikar''

Riederauer Richárd: ''Brahms és Goethe szellemét is megidézi a Honvéd Férfikar''

Két ritkán hallott Brahms-mű, az Alt-rapszódia és a Rinaldo-kantáta hangzik el március 22-én a Pesti...

tovább
Riederauer Richárd: ''A Honvéd Férfikar egy igazi hungarikum''

Riederauer Richárd: ''A Honvéd Férfikar egy igazi hungarikum''

A Honvéd Férfikar hazánk egyetlen, hivatásos férfikórusa, 45 fős létszámával pedig az egyik leg­na­gyobb...

tovább