70 éves a Honvéd Együttes - sajtótájékoztató

Nagyszabású gálaesttel ünnepli a Honvéd Együttes megalakulásának 70. évfordulóját 2019. szeptember 29-én, az Erkel Színházban. Az együttes két művészeti kara, a Honvéd Férfikar és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes műsorában láthatók és hallhatók lesznek a legjelentősebb egykori és mai sikerdarabok, egykori és jelenlegi honvédosok közreműködésével. Az ünnep alkalmából a hetven évet átfogó albumot is megjelentetnek a Zrínyi Kiadó gondozásában.

Zsuráfszky Zoltán, Kossuth-díjas kiváló művész, az együttes vezetője elmondta: a műsorban látványos válogatást láthatnak a tánckar több mint húszféle állandó műsorából, de egy új, háborús ballada bemutatójával is készülnek, Zs. Vincze Zsuzsa koreográfus rendezésében. Az együttes különös örömére szolgál, hogy a műsorszámokban egykori táncosok is fellépnek, a nézőtéren pedig három alapító tagot, az együttes korábbi igazgatóit, és a magyar honvédség vezetőit is köszönthetnek a hetvenéves évforduló alkalmából.

Strausz Kálmán, a Honvéd férfikar karigazgatója hozzátette: a férfikar a kezdeti, katonaságból toborzott énekesekből mára profi, többségében zenei diplomával rendelkező énekművészek együttesévé vált. Műsoruk is tükrözi majd a megtett művészi utat: Bartók, Kodály és Orbán György műveiben szakmai tudásukat mutathatják be, de természetesen a "slágerek", így a Háry János híres Toborzója is elhangzik majd. Az énekkar az elmúlt években lemezre vette a férfikari repertoár kiemelkedő darabjait: Kodály Zoltán és Bartók Béla összes férfikari művét, Liszt Ferenc: A négy elem című, ritkán hallható monumentális kórusművét.

Az első világháború centenáriumának alkalmából a férfikar felkérésére öt magyar zeneszerző által komponált új, magyar kantátából pedig koncertfilm készül. A Honvéd Együttes mindkét kara elnyerte a legkiemelkedőbb kulturális nagydíjakat, a Magyar Örökség–díjat vagy Prima Primissima–díjat.

2019. szeptember 12.

Riederauer Richárd: ''Beletesszük a szívünket, a hangunkat és minden erőnket''

Riederauer Richárd: ''Beletesszük a szívünket, a hangunkat és minden erőnket''

A világ egyik legnagyobb hivatásos Férfikórusa, a Honvéd Férfikar ad ünnepi koncertet a Várkert Bazárban...

tovább
Külföldi zenei csemegék hazai tálalásban

Külföldi zenei csemegék hazai tálalásban

A Honvéd Férfikar egyedülálló műsorral készül a Budapest Music Centerben 2023. január 28-án tartandó...

tovább
Riederauer Richárd: ''Brahms és Goethe szellemét is megidézi a Honvéd Férfikar''

Riederauer Richárd: ''Brahms és Goethe szellemét is megidézi a Honvéd Férfikar''

Két ritkán hallott Brahms-mű, az Alt-rapszódia és a Rinaldo-kantáta hangzik el március 22-én a Pesti...

tovább