Dani Dávid

basszus

Miskolcon nőtt fel, zenei tanulmányait az Erkel Ferenc Zeneiskolában kezdte hat éves korában, ahol tizenkét évig zongorázott mielőtt magánéneket kezdett tanulni a középiskola befejeztével. A zeneiskolai évek alatt számos énekverseny díjazottjaként ért el sikereket többek között az Ádám Jenő Dalversenyen, a Varga László Énekversenyen és a Gregor József Énekversenyen.

A gimnázium alatt kisegítőként dolgozott a Miskolci Nemzeti Színház énekkarának basszus szólamában. A középiskola után Villamosmérnöki tanulmányokat folytatott, majd sikeresen felvételt nyert a Liszt Ferenc Zenekadémia magánének szakára. Először énekművészként alap- és mesterképzésen diplomázott, majd a magánének-művésztanári mesterképzésen is sikeresen szerzett oklevelet 2015-ben. Emellett olyan jelentős művészek mesterkurzusain is részt vett, mint Claudio de Segni, Perencz Béla, Jevgenyij Nyesztyerenko, Kurt Rydl és Marton Éva.

A zeneakadémiai éveket követően koncertek basszus szólistájaként szerepelt egyebek mellett a Zeneakadémián, a Pesti Vigadóban, a Mátyás-templomban, a Miskolci Operafesztivál Gálakoncertjén, valamint Svájcban, Ausztriában és Németországban.
Operaénekesként különböző szerepekben fellépett többek között a Miskolci Nemzeti Színházban, a Pécsi Nemzeti Színházban, a Szegedi Nemzeti Színházban, a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon, a Szegedi Szabadtéri Játékokon, a Művészetek Palotájában és a MuTh Konzertsaalban Bécsben is.

Meghatározó élménynek tekinti, hogy pályakezdő évei alatt a teljesség igénye nélkül olyan karmesterek keze alatt énekelt szólistaként, mint Héja Domonkos, Kesselyák Gergely, Kobajasi Kenicsíró, Kocsis Zoltán, Medveczky Ádám, Oberfrank Péter, Pál Tamás, Vajda Gergely és Vashegyi György.

A Honvéd Férfikarnak 2016 óta tagja, ahol szívesen lát el szólistafeladatokat is.