A kórusirodalom legnépszerűbb bravúrdarabjaiból állította össze legújabb hangversenyének anyagát a Honvéd Férfikar és az április 8-i koncert dirigense, Riederauer Richard, akit az este részleteiről kérdeztünk.

Milyen rendező elv mentén alakult ki a hangverseny műsorendje?
Az énekelt darabok sorrendjét mindenekelőtt az a zenei elvárás szabta meg, hogy jól hangozzanak egymás előtt és után, mert egy sok darabból álló hangversenynél fontos követelmény az egység megteremtése. Ebben segít, ha „blokkokat” hozunk létre. Ezen az estén olasz, német és magyar zeneszerzők, vagyis a Verdi-Mascagni-Mozart-Wagner-Erkel-Kodály tengely mentén építkeztem. Persze volt „kakukktojás” is, hiszen Gounod: Faustjának Katonakórusa természetesen nem maradhatott ki.

Hogyan fogadta a közönség a műsort?
Nagyon lelkesen. Sokat koncertezünk, és azt tapasztaljuk, hogy a férfikari hangzást vonzónak találja a közönség, megragadja őket, szívesen járnak el a hangversenyeinkre.

Ez nagy felelősség is, hiszen nem szabad csalódást okozni. Mi jelentette a koncerten a legnagyobb nehézséget?
A fáradtság. Az évad vége felé járunk és sok a fellépésünk. Jó néhány operai előadásban veszünk részt az önálló koncertjeink mellett, ezért keveset tudtunk próbálni. Emellett új műveket is beillesztettünk a programba, mint például Verdi Macbethjének részletét, amelyeket alaposan meg kellett tanulni.
Ilyen helyzetben hogyan dolgozik a karmester? Milyen pluszt kell odatennie a koncert sikeréért?
Energikusnak kell lenni, és erősen kézben kell tartani a darabokat, hogy az énekkar magabiztosan szólaljon meg.

A hangversenyeken az énekkari tagok szólista szakmai tudásukat is megcsillogtathatják. Kik énekeltek szólót ezen az estén?
Töttös Roland, Hajdu András, Gaál Csaba, Kővári Csaba, Bánki Mátyás és Decsi András vállaltak szólót. És kitűnő műsorközlő-kommentátorunk volt Frech Zoltán. A férfikar, Európa nagyon kevés hivatásos férfikarának egyikeként azért is szerencsés helyzetben van, mert minden tagja képzett hangú művész, egyéni művészi produkciót is képes előadni, ezért könnyen válogathatunk a darabok között.

Hogyan értékeli az április 8-i hangversenyt?
Remekül teljesített az énekkar. A különféle stílusú darabokat gazdagon árnyalt hangzással és kellő dinamikai változatossággal szólaltak meg.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com