Másfél évezred karácsonyi dallamai csendültek fel a Honvéd Férfikar adventi hangversenyén, 2016. december 19-én a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében Strausz Kálmán karigazgató és Riederauer Richard vezényletével.

A koncert kezdetén a férfikar az unisono hangzás lenyűgöző erejével szólaltatta meg a karácsonyi gregorián énekeket, mellyel egy francia gótikus katedrális óriás lélegzetű, spirituális hangulatát varázsolták a terem amúgy sem csekély légköbméterébe.

A gregorián hagyomány ezerötszáz évet átívelve elevenedett meg a második műsorszámban, Jan Nieland kortárs zeneszerző Magnificat c. művében, melynek szólóját Stampay-Komesz András énekelte.

H. Schütz: Karácsonyi Oratóriumából a „Zu Betlehem” kezdetű kvartettet: Bodó Levente, Frech Zoltán, Gaál Csaba és Kővári Csaba előadásában hallgathattuk meg, azt bizonyítva, hogy a kórus tagjai egyenként is kiemelkedő énekesi tudással rendelkeznek.

J.S. Bach: Jesu bleibet meine Freude c. korálfeldolgozása után Händel: Thanks to be thee Lord c. művének felszabadult örömzenéje örvendeztette meg a hallgatóságot, Egresi Tamás szólójával.

A koncert érzelmi és előadásbeli csúcspontját Schubert: 23. zsoltárának megszólalása jelentette, melyet a férfikar rendkívül mély és színes kifejezőerővel, ugyanakkor a földi nehézkedéstől elszakadó szárnyalással szólaltatott meg.

A hangversenyen Nagy László Adrián: Országúti miséjét – koncerttermi bemutatóként – a Kapisztrán Kamarakórus Lógó Tibor karnagy vezetésével adta elő. A mű bizonyság arra, hogy a keresztény szellemi hagyomány a 21. században is él és hat, és a zeneszerzőket nagyszerű művek alkotására ihleti.

Az adventi lelki megtisztulást szolgálta a zeneszerző-orgonaművész Karácsonyi dalcsokra is, jól ismert karácsonyi egyházi és népénekek feldolgozásával.

Az esten szóló szerepben hallhattunk egy fiatal tehetséget, Tötös Rolandot Cezar Franck és Mosonyi Mihály egy-egy művében, valamint a férfikar oszlopos tagját, Sáray Józsefet is Adolf Adam népszerű Cantique Noëljében.

Kodály: Ave Mariája, és a ráadásként elhangzott orosz ortodox karácsonyi ének pedig hatalmas fortissimóval tette fel a koronát a keresztény kultúrkör karácsonyi örömünnepének alkalmából megrendezett hangversenyre. A közönség már az egyes számokat is vastapssal köszönte meg, a koncert végén pedig szokatlan módon addig tapsolt, amíg az utolsó énekes is le nem lépett a pódiumról.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com