"Mikor megyek Galícia felé ... " A Honvéd Férfikar nagyszabású ősbemutatóval készül megemlékezni az I. világháború, azaz, ahogy akkoriban hívták, a  Nagy Háború kitörésének századik évfordulójáról. A centenárium alkalmából felkértünk öt magyar zeneszerzőt, hogy komponáljanak egy-egy művet, megemlékezésül. A zeneszerzők, azaz Csemiczky Miklós, Gyöngyösi Levente, Orbán György, Selmeczi György, és Vajda János, mindannyian örömmel vállalták a felkérést, és elkészült a különleges mű, mely ez idáig az egyetlen, amit ez az kortárs hazai zeneszerző komponált. Minden szerző egy-egy darabot jegyez, melyek a Nagy Háborúhoz kapcsolódó szövegekre születtek.

A darabok férfikarra, szimfonikus zenekarra és szólistákra íródtak, és a bemutatóra, rendhagyó módon, két alkalommal kerül sor, tekintettel a mű grandiózusságára. 2015. november 18-án és 22-én, a Nemzeti Múzeum Dísztermében hallgathatják meg az érdeklődők a “Mikor megyek Galícia felé …” címmel bemutatásra kerülő művet. Az első bemutatón Csemiczky Mikós: De profundis, Gyöngyösi Levente: Katonasirató, és Selmeczi György: Te Deum 1914 című szerzeményei hangoznak fel. A második bemutatón, azaz november 22-én pedig Orbán György: Versus Psalmi és Vajda János: Memento 1914 címet viselő művei kerülnek bemutatásra.

Az estek további érdekessége, hogy komplex művészi élményben részesülnek majd a hangversenyekre ellátogatók. Kiss Emma és Olt Tamás színművészek az I. világháborúhoz köthető verseket, töredékeket, napló -és levélrészleteket olvasnak fel, így hozzák közelebb a kort, és annak hangulatát a hallgatósághoz. A prózai felolvasások időtartama alatt a közönség egy kivetítőn kísérhet figyelemmel, egy fotókkal és mozgóképekkel is illusztrált vizuális bemutatót, mely Magyarország részvételét mutatja be a hadi eseményekben. Shvoy Kálmán fronton készített fotói, valamint Mednyánszky László I. világháborús munkái váltakoznak majd, korabeli filmhíradós részletekkel.

A hangversenyek közreműködői:

2015.11.18. 19.00 óra

Gyögyösi Levente: Katonasirató
Közreműködik: Kersák Edina-ének

Selmeczi György: Te Deum 1914
Közreműködik: Busa Gabriella, Kempf Márta, Stefanik Márta, Uitz Orsolya-ének

Csemiczky Miklós: De Profundis
Közreműködik: Kun Ágnes Anna-ének
2015.11.22. 19.00 óra
Vajda János: Memento 1914

Orbán György: Versus Psalmi

Kiss Emma és Olt Tamás színművészek
MÁV Szimfonikus Zenekar
Vezényel: Strausz Kálmán

Jegyek vásárolhatók az Interticket hálózatában, és a helyszínen, a hangversenyek előtt.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com