EGY SZÍNPADON A HONVÉD FÉRFIKAR ÉS A MAGYAR NEMZETI TÁNCEGYÜTTES EZÚTTAL AZ M5 CSATORNÁN!
2020. december 5., szombat, 21:05 óra
.
A műsor

Gyöngyösi Levente: Katonasirató (kantáta)
Vajda János: Szent Péter meg a zsoldosok (kantáta)
Tolcsvay László: Testamentom (oratórium férfikarra és szimfonikus zenekarra)

.
„L’homme armé” cím egyrészről utal a férfikar nevében hordozott „katonás” létre, másrészről jelez egy közismert középkori dallamot is, amelyet Gyöngyösi Levente és Vajda János is idéz művében.
.
A Férfikar tagjai bár hivatásukat tekintve énekművészek, mégis jogos elvárás, hogy egy-egy koncertjük alkalmával a katonalét zenei vonatkozásaiból is ízelítőt adjanak. A koncerten elhangzó művek a katonasors különböző aspektusait mutatják be, ezzel is visszatekintve saját történelmükre és megalakulásuk történetére. Az érzelmek széles spektrumát élhetjük át, a férfikar erős, drámai és érzelemdús, valamit lágy és kifinomult hangzásán keresztül.
.
Levente Gyöngyösi Katonasiratója – amely mordvin és zürjén katonabúcsúztató szövegekre íródott, Strausz Kálmán karigazgató felkérésére – és Tolcsvay László Testamentom című oratóriuma – amely a magyar történelem tragikus pillanatait dolgozza fel, kiegészülve a Kossuth-díjas koreográfus, Zsuráfszky Zoltán ihlette táncelőadással – a katonalét drámaiságát hivatott megmutatni. A vidámságát pedig egy humoros történetet elbeszélő kantáta, Vajda János: Szent Péter meg a zsoldosok című zeneműve fogja képviselni.
.
A koncert érdekessége még, hogy mindhárom darab ősbemutatója a Honvéd Férfikar nevéhez fűződik.
.
Közreműködik: Viktoria Vizin Mezzo-Soprano (mezzoszoprán), Nyári Zoltán (tenor), István Kovács opera singer (basszus), Honvéd Férfikar (karigazgató: Strausz Kálmán), Magyar Nemzeti Táncegyüttes (művészeti vezető: Zsuráfszky Zoltán), Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar
Vezényel: Riederauer Richárd
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com