Szakrális zene és crossover találkozása: Duke Ellington-hangverseny

A dzsesszrajongók és a crossover műfaj szerelmesei teltházzal és lelkes ünnepléssel fogadták a Honvéd Férfikar és a Budapest Jazz Orchestra Duke Ellington: Sacred Concert hangversenyét 2017. április 28-án a Magyar Tudományos Akadémián. A szólókat Sipos Marianna énekművész énekelte, a karmester Riederauer Richárd volt.

 

Duke Ellington a dzsessz szakirodalom szerint a legkiemelkedőbb dzsessz-zenészek egyike, a műfaj történetének sokak szerint legjelentősebb zeneszerzője, zongoravirtuóza, hangszerelője volt. Életében tizenegy, halála után további két Grammy-díjat kapott. Grammy életműdíjas, több szerzeménye került a Grammy halhatatlanjai közé.

A zeneszerző az általa játszott zenét inkább „amerikainak” vagy „műfajon kívülinek” nevezte, mint dzsessznek, a Sacred Concertet pedig pályafutása egyik legfontosabb művének tartotta. A mű az amerikai kontinens sajátos szakrális zenei világának széles panorámáját mutatja be. A zeneszerző életében háromféle tételvariációval szólalt meg a Sacred Concert; a Honvéd Férfikar hangversenyén az 1968-ban, New Yorkban megrendezett koncert zenei anyaga volt hallható.

Különösen szerencsésnek mondható a hangverseny három előadói „egységének” együttműködése, mert a férfikar, a zenekar és a szólista azonos művészi felfogással nyúlt a zenei anyag előadásához. Előadásukat magas szintű zenei tudás, rendkívül pontos és plasztikus megformálás, és a dzsessz műfajtól elvárt könnyed, „laza” előadásmód harmonikus ötvözése jellemezte.

Így a koncert kivételes művészi ízléssel és arányérzékkel formálódott egységes egésszé.

S.A.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com