Szegedi Csaba a magyar hangverseny- és operaélet bariton csillaga, a Honvéd Férfikar koncertjeinek rendszeresen közreműködő énekművésze. Az alábbi interjúban a Honvéd Férfikar október 26-i, Olasz Intézetben elhangzó Brahms: Német Requiem kapcsán kérdeztük.

  • Énekelte már a Német Requiemet, vagy ez lesz az első alkalom?
  • Részleteket énekeltem már belőle zeneakadémiai tanulmányaim alatt, de egészében ez lesz az első alkalom, ezért is nagyon örültem a felkérésnek. Annak pedig különösen, hogy idén, Halottak napja környékén háromszor elénekelhetem, hiszen az Olasz Intézet, október 26-a után november 4-én, a Bazilikában, televíziós közvetítésben is elhangzik a mű Strausz Kálmán vezényletével. S közben, nov 2-án is énekelem egy koncerten.
  • Egy olyan fiatal előadóművésztől, mint Ön, nem áll távol még a gyászmise tematikája, gondolatisága?
  • Ismerőseim tudják, hogy tizenkilencéves koromig református lelkésznek készültem, ezért az Istenhez fordulás, a tanítás, útmutatás kérése számomra napi szükséglet. A Német Requiem csodálatos lehetőség erre, az Úr tanításának, végső bölcsességének megismerésére, mivel a legnépszerűbb két requiem zeneszerzője, Mozart és Verdi nem örvendeztette meg a baritonokat azzal, hogy áriát írt volna nekik, bár Fauré és Puccini Requiemjét ismerem. A Német Requiem különleges zenei és szövegbeli megfogalmazásával, amely mégis illeszkedik a hagyományos liturgiához, kivételes lehetőséget kínál előadónak és közönségnek a lelki elmélyüléshez.
  • Ha jól értem, ezek szerint Ön szereti Brahmsot, a német romantikát.
  • Igen, romantikus alkat vagyok, közel áll hozzám a zenei romantika. A Zeneakadémián, Sólyom-Nagy Sándor és Pogány Imola művészi irányításával sok Brahms-dalt tanultunk, tehát mondhatom, hogy gyakorlottan mozgok a brahmsi zenei világban, a Német Requiemmel pedig az egyik zenei csúcsot hódíthatom meg.
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com