Bartók népdalfeldolgozásai közül a Négy régi magyar népdalra, illetve a Székely népdalokra épültek a Honvéd Férfikar májusi, egyhetes erdélyi turnéján, öt helyszínen megtartott interaktív iskolai énekórák és hagyományos hangversenyek, melyeken sokszáz diák és hangversenylátogató vett részt.
Székelyudvarhely, Marosvásárhely, Kolozsvár, Nagyvárad középiskolás diákjai számára a népdal élő hagyomány, szívügyük és nemzeti identitástudatuk fontos része a népdaléneklés – összegezte a hangversenykörút tapasztalatait Strausz Kálmán, a Honvéd Férfikar karigazgatója, az interaktív énekórák vezetője. A fiatalok szívesen énekeltek velünk – folytatta – különösen lelkesek voltak a Kolozsvári Magyar Opera nemrég újjáalakult gyermekkórusának tagjai. De Udvarhelyen vagy Nagyváradon is aktívan és nagy figyelemmel követték az előadást, amelyben kibontottunk egy-egy népi dallamot a feldolgozásból, és megmutattuk, hogyan építi bonyolult, modern hangzásrendszerbe, és őrzi meg mégis Bartók az eredeti népdalt.
A Honvéd Férfikar fontos feladatának tekinti, hogy folytassa az interaktív énekórák misszióját Kárpát-medence szerte – hangsúlyozta a férfikar karigazgatója. Ősszel Felvidékre látogatnak, és remélik, hogy a kulturális kormányzat támogatásával Erdélyben is folytathatják a megkezdett munkát, hiszen a turné minden helyszínén elmondták, hogy visszavárják a férfikart. A székelyudvarhelyi meghívás konkrétan a helyi Művelődési Központ Énekkarának 90. évfordulóját két év múlva ünneplő rendezvényekre szól.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com