A Honvéd Férfikar 2016 – 17-es évad bérletsorozatának negyedik hangversenyére került sor március 31-én a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében, Gregoriántól a spirituáléig címmel. A teltházas koncerten a az Erkel Ferenc Kamarazenekar működött közre, Strausz Kálmán és Riederauer Richárd vezényletével.

A hangverseny kezdetén közkedvelt gregorián dallamok csendültek fel: elsőként a Szent János himnusz (Ut queant laxis), amely sorainak kezdő szótaga a szolmizáció alapja lett, majd a Pater noster és a Victimae paschali laudes.

A következő művet, Leevi Matedoja De profundis c. alkotását időben talán ezer év is elválasztja a gregorián énekektől, ám a gregorián zenei gondolat jól felismerhető volt a hallgatóság számára. A szólót Katona Tamás énekelte.

A koncerten két magyarországi bemutatót is tartottak. Nino Rota: Tu es Petrus c. motettáját Nagy László Adrián orgonakíséretével mutatta be a Honvéd Férfikar, Arvo Pärt: Wallfahrtslied c. művének első előadásában az Erkel Ferenc Kamarazenekar működött közre (hangversenymester: Lesták Bedő Eszter). Az esten Arvo Pärt De profundis c. műve is elhangzott, ütőhangszereken Varga Zoltán Mihály működött közre.

A kortárs művek között elhangzott Ambroz Copi De Maria Virgine c. művének első tétele, a XX. század francia zenei invencióját pedig Francis Poulenc: Assisi Ferenc 4 rövid imája képviselte. A szólót Varga Tóth Attila énekelte, az imákat Frech’ Zoltán olvasta fel.

A közönség vastapssal fogadta a kortárs amerikai zeneszerző, Randol Alan Bass extatikus hangvételű Gloriáját, és a jól ismert spirituálékat, a Deep rivert és a Soon ah will be done –t, és a hangverseny végén is vastapssal köszönte meg a hangversenyélményt.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com