GYIK

Mit jelent „Honvéd Férfikar-időtlen klasszikus”-jelmondat?

A Honvéd Férfikar az új jelmondatával is igyekszik kifejezni mindazt, amit a komolyzenei életben képvisel: a tradíciót és az új idők szelének való megfelelést. Az immáron lassan hét évtizedes szakmai múltja a bizonyítéka annak, hogy a Kar megkerülhetetlen és pótolhatatlan szerepet tölt be a zenei palettán, nemcsak hazánkban, hanem világszerte. Úgy közvetíti a klasszikusokat, hogy közben megmerítkezik az aktuális zenei irányzatokban is, nem engedve a megszokott művészi színvonalból és az alapértékeiből.Ez a garancia arra, hogy a Honvéd Férfikar, az időtlen klasszikus a következő hetven évben is megőrizze elismert pozícióját.

A Honvéd Férfikar katonákból áll?

Nem, a Honvéd Férfikar nem katonakórus, bár többek között, a Honvédelmi Minisztérium is támogatja. Civil énekesek álkotják, több, mint negyvenen. A ‘Honvéd Férfikar’ név a múlt emléke, melyet büszkén vall magáénak az intézmény. Az eredetileg a Magyar Néphadsereg Férfikórusa néven, 1949-ben megalakított férfikar a rendszerváltás után vette fel jelenlegi nevét, tagjai azonban nem katonák, hanem hivatásos énekművészek.

Miért maradt meg a „Honvéd” név?

A Honvéd Férfikar életében és művészi munkájában is nagy szerepe van a tradícióknak és a folytatólagosságnak. Fennállásának több, mint hat évtizede alatt vívta ki azt a hazai és nemzetközi elismertséget, valamint szakmai nívót, ami a jelenkori kórus sajátja. A név megőrzésével is jelzi, hogy büszkén vallja magát a korábbi generációk, a nagy elődök utódjának, és munkájában a magas művészi nívó megőrzésére, szellemiségének továbbörökítésére törekszik.

Mit jelet az, hogy „professzionális férfikar”

Ez azt jelenti, hogy a Honvéd Férfikar tagjai hivatásos énekművészek, a Honvéd Férfikarban való éneklés pedig a főfoglalkozásuk. További különlegessége, hogy világszerte is igen kevés hivatásos férfikart találunk, hazánkban pedig az egyetlen ilyen művészi intézmény.

Hogyan dolgozik a mindennapokban a Honvéd Férfikar?

Egy hivatásos kórus fő feladata kettős: egyfelől a (Honvéd Férfikar esetében igen jelentős) repertoár folyamatos frissítése, másfelől pedig az új feladatok végrehajtása, az új műsorok, operák, oratorikus, crossover és egyéb művek betanulása. Délelőtti és délutáni szólam- és összpróbák, hétköznapi és hétvégi előadások, különböző saját szervezésű hangversenyek, bérletelőadások valamint protokolláris rendezvényeken való megjelenés is a napi munka részét képezi.

Melyek a Honvéd Férfikar protokolláris megjelenései?

Ezek azok a műsorok, melyekkel a Honvéd Férfikar különböző állami, valamint a támogató minisztériumok által szervezett ünnepségeken jelenik meg, művészi programjával emelve a rendezvény vagy állami szintű esemény színvonalát. Ezen megjelenések a nagyközönség számára nem nyitottak, nem megtekinthetők.

Hol próbál a Honvéd Férfikar?

A Honvéd Férfikar próbatermei, illetve székhelye a 1087. Budapest, Kerepesi út 29/b, ‘A’ épület első emeletén találhatók. Ha az általános munkarend szerint próbál a Honvéd Férfikar, akkor a napi munkavégzés itt zajlik.

Hol hallható a leggyakrabban a Honvéd Férfikar?

A Honvéd Férfikar minden évben önálló hangversenyekkel áll a közönség elé, valamint immár hagyományos résztvevője a Magyar Állami Operaház, az Erkel Színház, a Nemzeti Színház produkcióinak. Az évi rendes bérletsorozatának helyszíne a Magyar Tudományos Akadémia Díszterme. Emellett a legrangosabb zenei fesztiválok, zeneünnepeknek is kihagyhatatlan szereplője, a különböző vidéki helyszínektől a Művészetek Palotájáig.

Milyen felkéréseknek tesz eleget a Honvéd Férfikar?

A skála sokszínű, szinte felsorolhatatlan a különféle rendezvények, előadások, hangversenyek sora.. Operaházak, színhánházak, hazai és nemzetközi fesztiválok, városnapok, iskolák zenei rendezvényei egyaránt szerepelnek a palettán. Az ‘interaktív énekórák” sorozatukkal az általános – és középiskolák termeibe is elvitték a komolyzenét, közel tízezer gyermekhez. További információkat a “Repertoár” fül alatt talál.

Hogyan léphetek kapcsolatba a Honvéd Férfikarral?

Postacímünk: 0187 Budapest, Kerepesi út 29/b.

Hogyan értesülhetek a Honvéd Férfikar eseményeiről?

Ennek több módja is van. Honlapunkat folyamatosan frissítjük, csakúgy, mint közösségi oldalainkat. Amennyiben pedig közvetlenül szeretne értesüni a Honvéd Férfikar hangversenyeiről, színházi közreműködéseiről, valamint egyéb újdonságokról a házunk tájáról, kérjük iratkozzon fel hírlevelünkre ITT!

Hogyan tudok jegyet, illetve bérletet vásárolni?

Bérlet- és jegyigényeket a saját szervezésű produkciókra az események helyszínén mindig árusítunk. Amennyiben azonban biztosra szeretne menni, kérjük, írja meg jegy-vagy bérletigényét menedzserünknek gyorki.eva@honvedart.hu email címre!

Hogyan jelentkezhetek meghallgatásra?

A Honvéd Férfikar rendszeresen tart próbaénekléseket, azonban nem kizárólag előre meghirdetett időpontokban, hanem a jelentkezések függvényében is. A jelentkezőket kérjük, hogy jelezzék jelentkezési szándékukat, a gyorki.eva@honvedart.hu címen, egy szakmai önéletrajz kíséretében! A meghallgatások indőpontjáról minden aspiránst értesíteni fogunk.

Mely országokban turnézott a Honvéd Férfikar?

A Honvéd Férfikar az együttesi kereteken belül eddig több, mint 50 országban vendégszerepelt, négy kontinensen, az előadásszám pedig lassan eléri a harmincezret.

Kik voltak a Honvéd Férfikar karnagyai?

Vass Lajos, Maklári József, Pődör Béla, Zámbó István , Tóth András,Pálinkás Péter, Drucker Péter.

Milyen díjakkal ismerték el eddig a Honvéd Férfikar tevékenységét?

A Honvéd Férfikar elnyerte a Prima Primissima díjat, a Bartók-Pásztory díjat, a Magyar örökség Díjat pedig kétszeresen: egyszer a Honvéd együttes részeként, majd 2013-ban önállóan is. Megkapta továbbá a nívós Academie Charles Cross Grand Prix du Disque elismerést is.

Mi az a Honvéd Férfikar Pártolói Klub?

A Honvéd Férfikar Pártolói Klub tagság nem más, mint elismerés legkedvesebb barátainknak. A Klub tagjává egy Honvéd Férfikar Bérlet megvásárlásával lehet válni, a tagságról a klubtag egy névre szóló kártyát kap, mely különféle kedvezményekre jogosítja fel annak birtokosát, aki ráadásul, mintegy köszönetképpen, a Honvéd Férfikar vendége lesz az évad végi, kötetlenebb hangulatú Házikoncerten is (link).

on július 2 •

Comments are closed.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com