Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Magnificat / Jazznificat

2021.03.24. , 20:30 - 22:00

A Honvéd Férfikar Gyümölcsoltó Boldogasszony napjának előestéjén mutatja be a Zeneakadémián a Magnificat/Jazznificat c. műsorát.

Minden idők egyik legnépszerűbb zeneműveJ. S. Bach Magnificatja. Mint ima, a Magnificat már az őskeresztényeknél az egyház hálaadó éneke volt, s azóta is imádkozzák az esti zsolozsmában, vesperásban. Mária a katolikusok számára az egyház mintája, jelképe, igazi előénekese ebben a hálaadásban.

A Magnificat Bach első Lipcsében írott műve. Különleges mű. Különleges a bensőségessége, az intimitása, a lélek határtalan örömének kifejezése, amellyel az Urat magasztalja.

A Jazznificat J. S. Bach Magnificat-jának Nagy László Adrián – a Férfikar zongorista-orgonista-korrepetitora – által készített átirata, amiben a Bach-i témák új öltözetet kapnak blues-os, funky-s, gospeles és rockos stílusjegyekkel fűszerezve. A Honvéd Férfikar mellett kitűnő jazz-muzsikusok és népszerű szólisták szólaltatják meg minden idők legnagyobb zenei géniuszának darabját.

Hogy miért az átirat? Erről így ír a szerző, Nagy László Adrián:

„Bach Magnificat-ja egy igazi ékszerdoboz. Viszonylag szerény „méretei” ellenére hihetetlen zenei, érzelmi és gondolati gazdagságot vonultat föl, s mindezt a barokk zene legpompázatosabb köntösébe öltöztetve.
Ilyen tökéletességet látva az ember eljátszik a gondolattal: hogyan írta volna meg a Mester ugyanezt egy későbbi korban, egy más zenei nyelven? Hogyan írná meg manapság? Más hangszerekkel, más zenei eszközökkel, más lüktetéssel? A kérdés költői, soha nem fogjuk megtudni. Csupán a választ sejthetjük: ugyanilyen zseniális lenne.”

Az előadásban a Honvéd Férfikar mellett a magyar zenei élet olyan kiválóságai vesznek részt, mint a Hungarian Studio Orchestra, Fekete Kovács Kornél, Zsemlye Sándor.

Részletek

Dátum:
2021.03.24.
Időpont:
20:30 - 22:00

Helyszín

Zeneakadémia, Nagyterem
Liszt Ferenc tér 8.
Budapest, 1061 Magyarország
+ Google Térkép
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com