Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Romantikus óriások: Goethe és Brahms (Altrapszódia és Rinaldo kantáta)

2021.05.12. , 21:30 - 23:00

A Honvéd Férfikar 2021-es bérletének negyedik előadásán Goethe költészetéé a főszerep. Brahms Altrapszódiája és Rinaldo kantájának szövege egyaránt Goethe művekből táplálkozik.

Az Altrapszódia szövege a „Téli utazás a Harzban” című költemény 5-7. versszaka. Fájdalommal teli hangvétele a romantika érzésvilágát jeleníti meg. Brahms szerette volna nőül venni Julie Schumannt, Robert Schumann és Clara Schumann leányát, ám a szülők inkább egy olasz grófhoz adták feleségül. Brahms iszonyatos csalódásában és lelkiállapotában írta a rendkívül depresszív hangulatú Altrapszódiát és adta nász-emlékül Clara Schumannak az esküvő napján.

A Rinaldo szintén a szerelmi kétségektől gyötört romantikus lélek közvetlen megszólalása, a Torquato Tasso: Megszabadított Jeruzsálemjében olvasható Rinaldo-történet alapján. A kantáta alapjául szolgáló szöveg Goethe egyetlen, kifejezetten szövegkönyvnek született műve, melyet a nagy zenebarát weimari nagyhercegnek írt. Az első megzenésítés – Peter Winter munkája – teljesen a feledésbe merült. Goethe története Rinaldonak a bűbájos Armida varázslatából való szabadulását tárja elénk. Bővelkedik romantikus érzelmekben, drámai fordulatokban kitűnő lehetőséget adva ezzel Brahms fantáziájának.

A művek, vitathatatlan művészi és szellemi nagyságuk ellenére sem hallhatóak gyakran a koncertszínpadokon, aminek oka elsősorban az előadói nehézségük. Épp ezért jelent a Férfikar számára különleges feladatot, és a közönségnek különleges zenei élményt a májusi koncert.

Részletek

Dátum:
2021.05.12.
Időpont:
21:30 - 23:00

Helyszín

Pesti Vigadó, Díszterem
Vigadó tér 2.
Budapest, 1051 Magyarország
+ Google Térkép
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com