A kitüntetés és az oklevél
Hajdu András énekművész

Magyar Bronz Érdemkereszt kitüntetést kapott március 15-e alkalmából Hajdu András, a Honvéd Férfikar tenor énekművésze. 

  • Váratlanul érte a kitüntetés?
  • A jelölésemről tudtam, hiszen Strausz Kálmán, a férfikar vezetője terjesztett fel, életrajzot is kért tőlem a döntőbizottság. Magyarország egyetlen hivatásos férfikarában végzett magas színvonalú munka elismeréseként kaptam meg a kitüntetést a köztársasági elnöktől.
  • Milyen munka a kóruséneklés? Az egyszeri ember azt gondolná, az éneklésnél mi sem könnyebb a világon.
  • Amíg egyszer ki nem próbálja… Rengeteg munka és koncentrálás van az éneklés mögött. A pontos, művészi, erőteljes és természetesnek ható kórushangzás elérése kemény és folyamatos gyakorlás eredménye.  A férfikarra írt kórusirodalom nagyon nehéz. Egyszer valaki azt mondta, hogy férfikarban énekelni igazi sportteljesítmény. Nagyon igaz.  A férfikari megszólalásnak elvárt sajátossága az erőteljes hangzás. Ugyanakkor ma már semmiképp sem elég a nagy hangerő. A zenei megformálás igényessége kötelező. Én is rendszeresen járok énektanárhoz, hiszen gyakorlás nélkül nem lehet B-ket, H-kat énekelni. A Honvéd Férfikar ma már jó zenészekből, kottaolvasókból álló csapat. Csak a profik élnek meg a versenypiacon. 
  • 1996 óta énekel a Honvéd Férfikarban. Hogyan változott az énekkar profilja?
  • Igen, folyamatosan változnak az igények, az elvárások a közönség részéről, és minden karigazgató is hozza magával a saját zenei célkitűzéseit. A Strausz Kálmán vezetése alatt eltelt tíz évben egyrészt bemutathattunk olyan kortárs magyar műveket, amelyek megírására mi kértük fel a legjobb ma élő zeneszerzőket (pl. emlékkoncert az I. világháború 100 évfordulójára: Csemiczky, Gyöngyösi, Orbán, Selmeczi, Vajda művei), és tucatnyi operában léptünk fel. Emellett egyre népszerűbbek crossover koncertjeink, ahol ötvöződnek a komoly-és könnyűzenei műfajok. Crossover műfajban is úttörők vagyunk, és a közönség szívesen jár ezekre a műsorainkra. Elkezdtük az interaktív énekórák tartását is, ahol gyerekeknek egy órában, magyarázatokkal mutatjuk meg például azt, hogyan lesz egy népdalból egy Kodály vagy Bartók zenemű. 
  • A repertoárból melyek a személyes kedvencei?
  • Egyrészt azok az operaszerepek, amelyeket szólistaként énekeltem, Debrecenben, Miskolcon. Például Don José a Carmenből, vagy Pinkerton a Pillangókisasszonyból. A kórusirodalomban a legnagyobb kihívást és a legkedvesebb feladatot Kodály vagy Liszt férfikari művei jelentik. Pedig itt nincs nyelvi nehézség, viszont a zenei megformálás a legnehezebbek közé tartozik. Ezért aztán a Honvéd Férfikar koncertjein és lemezein kívül nemigen lehet hallani ezeket a műveket. Ez tehát missziónk is: a legmagasabb rendű kórusművészet közvetítése és népszerűsítése az egymást követő generációknak. 
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com