Vajda János: Zrínyi című, a Zrínyi 1566 Emlékbizottság felkérésére komponált kantátájának ősbemutatója volt a csúcspontja a Pannon Filharmonikusok, a Honvéd Férfikar és a Budapesti Stúdiókórus Egyesület 2016. október 11-én a Magyar Tudományos Akadémián megrendezett hangversenyének, melyre a „Zrínyi 1566” emlékév keretében került sor. Az est karmestere Strausz Kálmán volt, a Vajda-kantáta szólóját Fekete Attila énekelte.

A hangversenyen elhangzott Kodály Zoltán: Zrínyi szózata – szólót énekelt Szegedi Csaba – és Dohnányi Ernő: Zrínyi nyitánya is.

Az ünnepi köszöntőben Dr. Fodor Pál, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóintézetének főigazgatója elmondta: az a kormánydöntés, amely az idei évet Zrínyi emlékévvé nyilvánította, lehetővé tette, hogy az elmúlt időkben elhalványuló Zrínyi-kép, a cselekvő hazafiság példája a társadalom széles közösségeiben ismét élő erővé, és a kortárs művészetek ihlető forrásává váljék. Dr. Vékás Lajos, az MTA alelnöke Zrínyi Miklós leveleiből vett idézetekkel elevenítette fel a töröktől szorongatott és Bécstől magára hagyott XVI. századi magyarság helytállásának korszakát, kiemelve, hogy az 1954-es keletkezésű Kodály-mű megírása is hasonló bátorságot kívánt a zeneszerzőtől.

A hangverseny közönsége őszinte elismeréssel fogadta az új művet. A XX. – XXI. századi magyar komolyzene általában véve is Európa élvonalába tartozik, Vajda János művészete pedig invencióziusságát, gondolati mélységét, dinamizmusát, s mindemellett zenei közérthetőségét tekintve is primus inter paresnek nevezhető. A Zrínyi kantáta a zeneszerző legkiemelkedőbb műveinek sorába illeszkedik, úgy a zenei mondanivaló gazdagságát, mint annak páratlanul magabiztos, erőteljes és olykor lírai gyengédségű kifejtését illetően is.

A zeneművek között versekkel és egykorú krónikák részleteivel idézte fel Zrínyi alakját Oberfrank Pál és Kiss Emma színművész. A hangverseny létrejöttét a dr. Hóvári János vezette Zrínyi 1566 Emlékbizottság tette lehetővé.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com