EMLÉKEZÜNK
A Honvéd Férfikar fennállásának 70. évfordulóján a valaha a kóruban énekelt, de már nem élő énekművészei emlékére és tiszteletére szólaltatja meg a művet. 

E2019. október 29. 19:00 óra
Közreműködik: a Danubia Szimfonikus Zenekar, vezényel Riederauer Richard

Hyacinthe-Louis de Quélen, Párizs érseke alapos kritikával illette Cherubinit 1834-ben megírt első, c-moll Requiemje miatt, mivel annak előadásához női hangokra is szükség van, és nem engedélyezte annak előadását egy gyászmise keretében.

Ezt követően a 74 éves Cherubini új requiemet komponált, ezúttal kizárólag férfihangokra. Így született a d-moll Requiem. Két év volt szükséges a teljes elkészültéhez. Az ősbemutatóra még másfél évet kellett várni, amire 1838. március 25-én került sor Párizsban. A műnek nagy sikere volt. Cherubini kívánságára halálakor a temetési szertartáson is ez a d-moll Requiem csendült fel. Halála után műveinek nagy része feledésbe merült, így ez a Requiemje is. Manapság is inkább a vegyeskarra íródott Requiemet játsszák, pedig zenei értékét tekintve a d-mollban íródott férfikari Requiem semmiben sem marad le a másik mögött, annál inkább, mert kidolgozottabb kompozíciónak tűnik.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com