Bemutatkozás

A Honvéd Férfikar Magyarország egyetlen, hivatásos férfikórusa. Az operaszínpadok és a koncertpódiumok állandó résztvevője, a klasszikus zenei hangversenyélet kikerülhetetlen szereplője, itthon és külföldön egyaránt.

1949. április 29-én alakult meg, akkor még katonai állományból kiállított énekesekkel. Különleges hangzást képviselt már akkor is, amihez az évek során magas szintű előadói érzékenység is társult. Zenei tudása a világ élvonalába emeli a Honvéd Férfikart. Az egykor katonákból álló kórus mára már hivatásos, magas képzettséggel rendelkező énekművészekből áll.

A Honvéd Férfikar a hagyományos klasszikus és kortárs zenei feladatok mellett szívesen vállal műfaji kirándulásokat a crossover területre is.

A kar együtt dolgozott számtalan, világhírű dirigenssel, úgymint Sir George Solti, Zubin Mehta, Ferencsik János, Lamberto Gardelli, Christian Thielemann, Fischer Ádám.

A kórus szerte a Kárpát-medencében tart interaktív énekórákat Bartók, Kodály, Liszt műveiből, amelyek nagyon népszerűek, és ahol a gyerekek együtt énekelhetnek a kórussal, sőt vezényelhetik is azt.

A magyar és a nemzetközi operaélet számos kiválósága indult el pályáján a Férfikarból: többek között Ilosfalvy Róbert, Réti József, Gregor József, Gulyás Dénes és sokan mások. A jelenkori tagok közül is számosan állandó szereplői a különböző operaszínpadoknak.

Az elmúlt évtizedek során a Honvéd Férfikar turnézott négy kontinensen, több tucat országban, Mexikótól az Egyesült Államokon át Kínáig. A Honvéd Együttes keretein belül eddig több, mint ötven ország, négy kontinens és közel harmincezer előadás áll mögötte.

Számos magyar zeneszerző komponált a cappella és zenekari kíséretes műveket a Honvéd Férfikarnak: Kodály Zoltán (Nemzeti dal, Háry Toborzó-átirata) Tolcsvay László (Testamentom), Vajda János (Szent Péter meg a zsoldosok, Memento 1918), Gyöngyösi Levente, Szakcsi Lakatos Béla, Orbán György, Selmeczi György, Csemiczky Miklós.

Az együttes munkásságát Prima Primissima-díjjal, Magyar Örökség-díjjal, Bartók-Pásztory-díjjal, valamint a Charles Cross Hanglemezakadémia Nagydíjával ismerték el.

A Honvéd Férfikar művészeti vezetője, karigazgatója 2010 óta Strausz Kálmán, Liszt-díjas karnagy. A Budapesti Nemzetközi Kórusverseny megalapítója, kétszeres Grammy-díjra jelölt dirigens. Mesteriskolákat vezet az Egyesült Államokban és Európában, európai kórusversenyek állandó zsűritagja.

on július 2 •

Comments are closed.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com