Szépen formálódik a Honvéd Férfikar márc. 31-i hangversenyének műsora – számolt be a programról Riederauer Richard, az est egyik karmestere. – Változás természetesen még lehetséges, hisz az anyag nem teljes, de a műveket már próbálja az énekkar.

  • A hangverseny „A gregoriántól a spiriuáléig” címet viseli. Az átfogó tematika megkönnyíti vagy megnehezíti a műsor összeállítását?
  • Elsőre megkönnyíti, de ahogy belemélyedünk a válogatásba, kiderül, hogy a bőség zavarában nehezebb egységes zenei koncepciót kialakítani. A műsor megtervezésekor nem elég az egyes zeneművek ismerete, és nem lehet ad hoc egymás után rakni a darabokat: előre kell hallani az egészet azért, hogy a közönség a teljesség érzésével távozzék a koncert végén.
  • Milyen darabokra esett a választás?
  • Az est során Strausz Kálmán vezényli Arvo Pärt: Wahlfahrtslied c. művét, vonószenekari kísérettel, illetve Nino Rota: Tu es Petrus c. művét, amely orgonakíséretes. Mindkát darab magyarországi bemutató lesz. A gregorián énekek közül elhangzik a Szent János himnusz, az a mű, amelyből a szolmizáció indult.
  • Emellett Arvo Pärt: De profundis, Leevi Madetoja: De profundis, Ambroz Copi: De Maria Virgine, Francis Poulenc: Quatre petites prière de Saint Francois d’ Assisi, Randol Alan Bass: Gloria, Randall Thompson: Alleluia c. darabjait hallhatja a közönség.
  • Ezek közt sok a zenei csemege, a ritkán hallható darab, illetve a kortárs zene. Ezen kívül mi köti össze a műveket?

Igen, valóban szívesen szolgáljuk ki a közönség kíváncsiságát kevésbé ismert darabok megszólaltatásával, és szívesen énekelünk kortárs szerzőket is azért, hogy megmutassuk: nagyon is értékes, és egyáltalán nem „emészthetetlen” napjaink muzsikája. A különböző zenei stílusú daraboknak közös jellemzője a bensőséges hangzás, az emberi lélek és hit mélységébe bepillantást engedő megszólalás. Biztos vagyok benne, hogy közönségünk azonosulni tud majd ezekkel a zenei gondolatokkal, amelyet igyekszünk igényes előadással bemutatni. Ezért kezdjük már most gyakorolni a próbákon a koncert anyagát.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com