Bemutatkozás

A Honvéd Férfikar unikum. Magyarország egyetlen, hivatásos férfikórusa, így a műfaj azon kevés képviselőjéhez tartozik világszerte, akik professzionális módon, magas színvonalon szólaltatják meg a férfikari zeneirodalom alkotásait. Az operaszínpadok és a nívós klasszikus zenei fesztiválok állandó résztvevője, a hazai komolyzenei élet kikerülhetetlen szereplője, a világ komolyzenei életének többszörösen elismert tagja.

1949. április 29-én lépett először színpadra az erőteljes hangzású, szláv kórusok mintájára megalakult Honvéd Férfikar, akkor még katonai állományból kiállított énekesekkel. Különleges színpadi hangzást, erőt képviselt már akkor is a kórus, melyhez az évek során magas szintű előadói érzékenység, valamint szakamiság is társult.

A Honvéd Férfikar több, mint a részek összessége, több, mint negyvenhárom hivatásos férfi énekes együttes megszólalása. Őrzi a közel hét évtizedes múlt lenyomatát: a tradíciót. A jelenlegi Kar azért tud ilyen magas színvonalon helyt állni, mert ezt örökölték az elődöktől, és csiszolták tovább, a legjobb tudásuk szerint, az énekesek egymást követő generációi. Ez a magas szintű szakmaiság emeli a világ élvonalába a Honvéd Férfikart. Ahogyan hazánk történelme egyaránt őrzi a kelet és a nyugat lenyomatát, úgy jelenik meg a Honvéd Férfikar hangzásában is, egyszerre a keleti erő, valamint a nyugati és közép-európai zenei kultúra érzékenysége, így válik az európai polifónia színtiszta megtestesítőjévé.

A hagyományok őrzéséhez a név megtartása is hozzájárul. A Honvéd Férfikar fontosnak tartja, hogy megőrizze az idők során immár branddé vált nevet, mintegy sorvezetőként a pályán. Az egykor katonákból álló kórus mára már civil énekművészekből áll, azonban -méltán- büszke az elődökre. A magyar és a nemzetközi operaélet számos kiválósága indult el pályáján a Férfikarból: többek között Ilosfalvy Róbert,Réti József, Gregor József, Gulyás Dénes stb. A jelenkori tagok közül is számosan állandó szereplői a különböző operaszínpadoknak. A művészek között olyanokat is találunk szép számmal, akik a Kar saját produkcióiban látnak el szólista feladatokat. A legkülönfélébb létszámigényű produkciók kiállítására képes a jelenleg 43 tagot számláló kórus, a kis létszámú kamaraformációktól egészen a nagyívű, teljes stábot igénylő feladatokig. Ennek köszönhetően a zenei műfajok széles skálájának értő tolmácsolója a Honvéd Férfikar, s nemcsak operaházak, komolyzenei fesztiválok állandó szereplője, oratorikus művek előadója, hanem crossover, azaz kevert műfajú könnyűzenei műsorokban is helyt áll, a zenei stílusok keveredésével, de nem engedve az alapvetésből: a minőségből. Zenei ritkaságok is rendszeresen megszólalnak a Honvéd Férfikar előadásában, hiszen olyan adottságokkal bír, ami kevesek sajátja.  

Az elmúlt évtizedek során a Honvéd Férfikar turnézott négy kontinensen, több tucat országban, Mexikótól az Egyesült Államokon át Kínáig. Anyaintézménye, a Honvéd Együttes keretein belül eddig több, mint ötven ország, négy kontinens és közel harmincezer előadás áll mögötte. A kar együtt dolgozott számtalan, világhírű dirigenssel, úgymint Sir Geroge Solti, Zubin Mehta, Ferencsik János, Lamberto Gardelli, a teljesség igénye nélkül.

Számos magyar zeneszerző komponált a’cappella és zenekari kíséretes műveket a Honvéd Férfikarnak: Kodály Zoltántól (Háry Toborzó) egészen az utóbbi évek ősbemutatóiig Tolcsvay László (Testamentom), Vajda János (Szent Péter meg a zsoldosok) , Gyöngyösi Levente, Szakcsi Lakatos Béla, Orbán György, többek között.

A nemezeti minősítést elnyert együttes munkásságát eddig Prima Primissima díjjal, Magyar Örökség díjjal, Bartók-Pásztory díjjal, valamint a Charles Cross Hanglemezakadémia Nagydíjával ismerték el. Különlegesség, hogy a Magyar örökség díjat eddig kétszer ítélték oda munkásságáért: egyszer a Honvéd Együttes keretein belül, másodszor pedig önállóan is megkapta azt.

A Honvéd Férfikar művészeti vezetője, vezető karnagya 2010 óta Strausz Kálmán, Liszt-díjas karnagy. A Budapesti Nemzetközi Kórusverseny megalapítója, kétszeres Grammy-díjra jelölt dirigens. Mesteriskolákat vezet az Egyesült Államokban és Európában, európai kórusversenyek állandó zsűritagja.  

on július 2 •

Comments are closed.

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com